Diş Eti Çekilmesi İçin Ne Yapılır?
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi dişlerde hissedilen hassasiyettir. Bunun yanı sıra diş eti çekilmesinin belirtileri arasında diş fırçalarken veya normal durumlarda kanama, sert yiyecekler yerken gözlenen kanama, dişlerin normalden daha uzun durması, dişetlerinde kızarıklık veya şişlik yer almaktadır.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR?
Periodontal hastalıklar: Diş eti dokusunu ve dişleri yerinde tutan kemiğin tahrip olmasına neden olan bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin ana nedenidir.
Genetik etmenler: Bazıları diş eti hastalığına karşı daha duyarlıdır. Araştırmalar toplumun yüzde 30'unun yaptıkları diş bakımından bağımsız olarak diş eti hastalığına yatkın olabileceğini ortaya koyuyor.
Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak: Bazen farkında olmadan özellikle stresli olduğunuz dönemlerde dişlerinizi sıkabilirsiniz. Dişlerinizi sıkmak ya da gıcırdatmak dişlerinize çok fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinin çekilmesine yol açabilir.
Yanlış ve sert diş fırçalama: Dişlerinizi çok sert ya da yanlış fırçalarsanız, dişleri koruyan yapının (diş minesi) yıpranmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilirsiniz.
Yetersiz diş bakımı: Dişleri az fırçalama, antibakteriyel gargara kullanmama, diş ipi kullanmama gibi etmenler özellikle dişlerin arasında bulunan plakların tartar denen diş eti taşlarına dönüşmesine neden olur. Tartarlar dişlerinize ve diş etlerinize yapışan sert yapılı maddelerdir ve yalnızca profesyonel diş temizliği ile çıkartılır. Bu tartarlar diş eti çekilmesine neden olur.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NASIL ÖNLENİR?
Diş eti çekilmesini önlemek için sigara veya başka bir tütün ürünü kullanıyorsanız, hemen bırakmanız gerekir. Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapmakta diş eti çekilmesini engellemenize yardımcı olur. Ağzınızda oluşan değişiklikleri yakından takip ederek düzenli olarak bakım yaptırmanız gerekiyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder