Süt Genelde çabuk bozulabilen bir içecek. Özellikle marketlerden alınmamışsa.
Marketlerden alınanların ömrü biraz daha uzun oluyor. Açıldıktan sonra tavsiye edilen genelde 2 günde tüketilmesi gerektiği
Oysa aslında bozuk Süt çöp değilmiş. Birden çok fazla kullanım alanları çıktı.Daha önce sizlerle portakal kabuklarını çöpe atmayın. Soğan kabuklarını çöpe atmayın gibi bilgiler paylaşmıştık Ulusalpost.com sayfalarında. Ancak böylesi bir bilgi bizi şaşırttığı kadar sizi de şaşırtacak.
Zira deneyenler gerçekten faydasını gördüğünü belirtmekteler.
İşte bozuk Sütle yapabileceğiniz birbirinden ilginç kullanım alanları. Sizlerde arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Hamur işlerinde kullanın
Ekşimiş sütü özellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Diğer malzemeler ve pişirme süreci kötü tadını bastıracaktır.
Çorbalarınızın kıvamını arttırın
Hamur işlerinde olduğu gibi, sulu yemeklerinizde de bozuk süt kullanabilirsiniz. Bozuk süt çorbalarınızın kremamsı bir kıvam katacak. Ancak miktarını doğru ayarlamanız gerekiyor.
Eti yumuşatmak için kullanın
Sütte bulunan laktik asit eti yumuşatmak için mükemmel. Etinizi pişirmeden önce ekşimiş sütte bekletebilirsiniz.
Peynir yapabilirsiniz
Evinizde kendi peynirinizi yapmak ister misiniz? Öyleyse bozuk sütünüzü ziyan etmeyin.
Yüzünüzü parlatın
Laktik asit cildinizin pürüzsüz ve sıkı olmasına da yardımcı olur. Bir miktar bozuk sütle suyu karıştırıp yüzünüzü bu karışımla yıkayın. Parmaklarınızı kullanarak sütün cildinize nüfuz etmesini sağlayın. Günün geri kalanında süt kokmamak için yüzünüzü musluk suyuyla güzelce yıkayın.
Bitkilerinizin güçlenmesini sağlayın
Saksıdaki ve bahçedeki bitkilerinizin kalsiyum almasını sağlamak için bozuk süt ve bir miktar suyu karıştırıp birkilerin dibine dökün. Kalsiyum sizin olduğu gibi bitkilerinizin de daha güçlü büyümesini sağlar. Bu yöntem özellikle domates yetiştirirken oldukça işe yarıyor.
Salataya dökün
Bozuk sütte oluşan yoğun kaymağımsı parçalar ve bozuk sütü salata soslarında kullanabilirsiniz.
Evcil hayvanınızın yemeğine katın
Mama, tadını bastırdığı sürece evcil hayvanınız ekşimsi tadı umursamayacaktır. Süt, evcil hayvanınızın mamasına ekstra kalsiyum ve protein ekleyecektir.
Sütün bozulmamasını istiyorsanız dondurun
Çok fazla süt aldınız ve bozulmadan saklamak istiyorsanız buzluğa atarak dondurun. Buzluktan çıkardığınızda yeni almış gibi kullanabilirsiniz.
Önemli bir sağlık Uyarısı : Bu yöntemleri Çip ve pastörize edilmemiş Sütlerde kullanın-.Marketlerden Alınan Sütlerde sakın uygulamayın.
Çünkü Pastörize edilmiş Sütlerin çok daha hızlı tüketilmesi gerekiyor.
Bilmeyenler için : Pastörizasyon, gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder