21 Mart 2019 Perşembe

  Hiç yorum yok

Organik Gıdalar Nasıl Ayırt Edilir?

Organik gıdalar, işlenmesinde ve yetiştirilmesinde hiçbir kimyasal madde kullanılmayan ürünleridir. Organik gıda, genetiği değiştirilmemiş ürünler ile yetiştirilmesinde hiçbir tarım ilacı ve yapay ürün kullanılmayan ürünler için kullanılan bir isimdir. “GDO’lu ürün yemeyin”, “Bu ürünler kanser yapıyor” gibi haberler ile organik gıdalar gündem konusu olmuştur.
Araştırmalar, vitamin ve mineral gibi besin ögelerinin bolca bulunduğu organik gıdaların, vücut tarafından daha iyi kullanılabildiğini ortaya koymuştur. Bu maddeler, hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olan bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden sağlıklı beslenmenin ilk adımıdır. Ayrıca tüm organik ürünler, bütün dünyada belirli standartlara göre düzenli olarak denetlenir.
Organik ürünler kanun ve yönetmeliklerce tanımlanan şartlara uygun olarak, izlenebilirliğin sağlandığı, her bir verinin kaydedildiği yöntemle üretilir. Taze ve kuru meyve sebzeden tekstile, kişisel bakım ürünlerinden mobilyaya kadar pek çok alanda organik ürün bulmak mümkündür. Ülkemizde sadece gıda ürünleri resmi mevzuata göre organik olarak belgelendirilmekte olup gıda dışı ürünlerde özel standartlara göre organik ürün sertifikasyonu yapılmaktadır.
Organik ürünlerin tüm denetim ve belgelendirme işlemleri, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılır.

Organik Ürünlerin Satışı

Son yıllarda organik tarıma olan ilginin artışı organik ürünler satışı yapan yerlerin de artış göstermesini sağlamıştır. Organik tarım, ilk kez Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde başlamıştır. Ülkemizde organik üretim projeleri 1980’li yılların ortasından itibaren yürütülmeye başlatılmıştır.
Ülkemiz; ekolojisi, coğrafi ve topografik yapısı, çeşitli iklim özellikleri sayesinde bazı tropik meyveler hariç birçok ürünü yetiştirmeye imkân tanıyan bir potansiyele sahiptir. Üstelik ekolojik tarım yapan çiftçiler, devlet tarafından desteklenmektedir.

Organik Ürünler Nasıl Ayırt Edilir?

Sağlıklı beslenmek isteyen tüketicinin organik gıdalar ile ilgili en çok merak ettiği organik ürünler nasıl ayırt edilir sorusunun cevabıdır. Organik gıdalar ile genetiği ile oynanmış gıdaların nasıl anlaşılacağını belirleyen 7 önemli nokta vardır:
  1. Belge ibrazında bulunan yerleri tercih etmelisiniz. Belediyeler ve ekolojik tarım dernekleri tarafından desteklenen organik pazarlar güvenilirdir. İstisnalar olabilse de standart semt pazarlarında organik gıda bulmak pek mümkün değildir.
  2. Ürünün üzerinde, ürünün organik olduğuna dair mevzuatta belirtilen “organik ürün” logosu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen sertifikasyon kuruluşunun logosu yer almalıdır. Yetkilendirilen sertifikasyon kuruluşlarını bakanlığın resmi web sitesinde bulabilirsiniz.
  3. Logonun yanında; ürünün adı, hasat yılı, kime ait olduğu, kod numarası ve bunun gibi bilgilerin yer aldığı organik tarım etiketi bulunmalıdır.
  4. Mevsiminde olmayan gıda, organik değildir.
  5. Kimyasal müdahalelere bağlı kalmadan yetişen meyvelerde, onları ayırt etmeye yarayan tatları ve kokuları mevcuttur.
  6. Hormon ilavesi yapılmış meyvelerin kabukları daha sert olur.
  7. Organik gıdaların görünümü; aldığı güneş ışığına, yetiştiği şartlara göre değişiklik gösterirken, hormonlu ve GDO’lu meyveler, tek tip görünüme sahiptir. Hormonlu gıdalar genellikle aynı boyut ve görünümde olurlar.
Organik ürünler, sadece gıdalar değildir. Ambalajlı gıda ürünleri, deterjanlar, ev ürünleri ve kozmetik ürünlerin gerçekliğini sertifika ve belgeler ile anlayabilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder