Bademcik Şişmesi; Boğazımın başlangıcının hemen iki tarafında bulunan, mikropların vücudumuza girerek, yerleşmesini önlemek gibi önemli bir görevi bulunan bademcikler; bazen virüs ve bakterilere maruz kalarak, iltihap kapabiliyor.
Temel fonksiyonu vücudumuza giren mikropları yakalayarak, öldüren bir madde salgılamak olan bademcikler; bazen de bazı mikrop çeşitlerini maalesef ki yok edemeyebiliyor.
Bu durum ise bademciklerde şişme, kızarıklık, iltihaplanma gibi birtakım sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Tıp dilinde tonsilit olarak isimlendirilen bademcik şişmesinin şiddeti, kişinin vücut direncine bağlı olarak değişiklik gösterse de kişide genellikle boğaz ağrısı, titreme, yutkunma zorluluğu, eklem ağrıları, halsizlik ve kırgınlık gibi semptomlar görülüyor.
Bademcik şişmesi başlıklı bu yazımızda kısaca bademcik şişmesi belirtilerine değinmek, ardından da bademcik şişmesine ne iyi gelir? sorusunu yanıtlamak istiyoruz.
Bademcik Şişmesi Neden Olur?
Daha çok bazı bakteri ve virüs çeşitlerinden kaynaklanan bu rahatsızlık, özellikle sigara kullanan kişilerde kullanmayanlara göre daha sıklıkla görülüyor.
Genellikle soğuk algınlığı, bademcik taşı, cinsel yolla bulaşan birtakım hastalıklar, grip, öpücük hastalığı gibi bakteri ve virüslerin yol açtığı rahatsızlıkların tetiklediği bademcik şişmesine bazen de sinüzit, bademcikler çevresinde görülen kanser gibi daha ciddi sağlık sorunları da neden olabiliyor.
Bademcik Şişmesi Nasıl Anlaşılır
Hastalığın belirtileri, hastanın vücut direncine ve hastalığın şiddetine göre farklılık arz edebiliyor.
Yaygın görülen belirtileri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
40 dereceye kadar varabilen ateş
Yutkunurken zorluk çekme
Boğaz ağrısı
Titreme ve üşüme
Kulak ağrısı
Halsizlik
Vücutta genel bir kırgınlık
Eklem ağrıları
Kötü ağız kokusu
Bademciklerde şişme ve kızarıklık
Boyun ve çene lenf bezlerinde şişme
Bademciklerde görülen beyaz ya da sarı renkli lekeler
Boyun bölgesinde sertleşme
Baş ağrısı
Bademcik Şişmesi Tedavisi:
Bademcik şişmesinin tedavisi amacıyla mutlaka bir KBB yani kulak/burun/boğaz uzmanına görünmeniz gerekiyor.
Bademcik şişmesinin tedavisinde doktorlar, genellikle iltihap kurutucu antibiyotikler reçete ediyorlar.
Hastalığın şiddetine ve etkilerine göre doktorlar, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç kullanımını da uygun görebiliyor.
Aynı zamanda doktorlar, hastaya her gün düzenli olarak antiseptik gargara yapmalarını da öneriyor.
Bademciklerdeki şişmenin sık sık tekrar etmesi, kişinin nefes alıp vermesini zorlaştıracak kadar büyümüş olması, hastada aynı zamanda geniz eti probleminin de bulunması durumunda doktorlar, ameliyatla hastanın bademciklerini almaya karar verebiliyor.
Genel anestezi altında gerçekleşen ameliyat, genellikle 1-1,5 saat sürüyor. Ameliyat sonrasında hasta genellikle birkaç gün içerisinde taburcu ediliyor.
2 haftalık bir istirahattan sonra ise hasta tamamen iyileşerek, iş hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor.
UYARI: Bademciklerinizdeki şişme aldığınız tüm önlemlere rağmen bir türlü geçmiyorsa, kulak ağrısı, yüksek ateş, kusma, titreme gibi şikayetleriniz bulunuyorsa vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmelisiniz. Çocuğunuzda karın ağrısı söz konusu olduğunda acilen çocuğunuzu size en yakın hastanenin acil bölümüne götürmelisiniz.
Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer?
Aşağıdaki önerilerimize kulak vererek, hastalığınızı daha kısa bir süre içerisinde atlatabilirsiniz.
Bu süreçte yutkunmanızı daha da zorlaştıracak, bademciklerinize zarar verecek, katı gıda tüketiminden kaçının. Mümkün olduğunca sıvı gıdalarla beslenmeye çalışın. Örneğin, bol bol sebze çorbaları ve tavuk çorbası tüketebilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizin daha da güçsüzleştiği bu dönemde vitamin ve mineraller açısından zengin gıdalarla beslenin. Bağışıklığınızı güçlendirmek adına portakal suyu gibi C vitamini içeren meyve suları tüketebilirsiniz.
Boğazınızın daha da kuruyarak, tahriş olmaması adına gün içerisinde bol bol su için.
Boğazlarınızın kurumaması için mutlaka evinizi ve yatak odanızı iyice nemlendirin.
Bol bol istirahat edin ve vücudunuzu dinlendirin.
bademcik şişmesi, bademcik şişmesi neden olur
Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?
Antibakteriyel ve antiviral etki göstererek, bademciklerdeki iltihabın atılmasına yardımcı olan besinleri tüketerek, iyileşme sürenizi kısaltabilmeniz mümkün.
Bademcik şişmesine iyi gelen besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Limon:
Güçlü bir anti-inflamatuar, anti-viral ve antibakteriyel olan limon; bademcik şişmesinin yanı sıra iltihaplanmasına da oldukça iyi geliyor.
İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalığı kısa sürede yenebilmemize olanak tanıyor.
Limonun bu özelliğinden yararlanabilmek adına bir bardak ılık suyla bir adet taze sıkılmış limon suyunu karıştırın.
İçerisine 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu karışımı bademcikleriniz tamamen iyileşene dek günde 2 sefer olacak şekilde tüketin.
Süt:
Vitamin ve mineral deposu olarak, bünyemizi güçlendiren süt; boğazlarımızı yumuşatarak, boğaz ağrılarımızı alıyor.
Geceleri yatmadan önce ılık sütün içerisine bir miktar karabiber ve zerdeçal tozu ilave ederek, tükettiğinizde boğazınızda genel bir rahatlama elde edebilirsiniz.
Zerdeçal
Harika bir iltihap giderici ve ödem söktürücü olan zerdeçal, boğaz ağrılarımızı hafifletiyor, şişliği alıyor.
Günde birkaç bardak zerdeçal çayı içerek, bademciklerinizi iyileştirebileceğiniz gibi 1 bardak suya eklediğiniz 1 çay kaşığı zerdeçal tozuyla gün içerisinde birkaç sefer gargara yaparak da hastalığınızı doğal bir şekilde tedavi edebilirsiniz.
Zencefil
Tıpkı zerdeçal gibi iltihap giderici etkisi ile ön plana çıkan zencefil, bademcik iltihabını ve şişmesini iyileştiriyor.
Günde birkaç bardak zencefil çayı içerek ya da zencefil tozlu suyla gargara yaparak, bademciklerinize yerleşen mikrop, bakteri ve virüslerle savaşabilirsiniz.
Bademcik Şişince Ne Yapılır
Sarımsak:
Oldukça güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, iltihap giderici özelliği sayesinde bademciklerdeki iltihapların vücudumuzdan daha kısa sürede atılmasını sağlıyor.
Sarımsak ile bademcik şişmesi tedavisi amacıyla 2 diş sarımsağı iyice rendeledikten ya da dilimledikten sonra bir bardak suda kaynatın.
Ardından karışımın suyunu süzüp, için.
Bitki çayları:
Şifa dolu özellikleri sayesinde pek çok hastalığın yanı sıra grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını da daha kolay bir şekilde atlatmamızı sağlayan bitki çayları; bademciklerdeki şişliği, kızarıklığı alıyor.
Boğazlarımızı yumuşatan bitki çaylarına papatya, ıhlamur, adaçayı ve okaliptüs çaylarını örnek olarak gösterebiliriz.
Bademcik Şişmesine Kesin Çözüm:
Bademcik şişmesinin tedavisinde son derece etkili olan aşağıdaki yöntemlere de mutlaka bir şans vermenizi öneriyoruz.
Tuzlu su ile gargara:
Virüs, bakteri ve mikropları yok eden tuzlu su; bademcikteki iltihaplanmayı da akıtıyor.
Tuzlu su ile gargara yapmak için öncelikle 1 tatlı kaşığı tuzla 1 bardak ılık suyu karıştırın. Bu suyla gargara yapın ve tükürün.
Bu işlemi günde 3-4 sefer tekrarlayın.
Günlük sakızı:
Tıpkı çam sakızına benzer bir tadı bulunan günlük sakızı, bademciklerdeki iltihabı söküyor.
Günlük sakızı için bademciklerin tedavisi amacıyla gün içerisinde 3-4 sefer bu sakızları ağzınızda emerek, eritin. Sakızın içinden çıkan acı suyu yutun.
En az 2 hafta boyunca bu işleme devam edin.
Bademcik Şişmesine Bitkisel Çözüm:
Adaçayı Kürü
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği bu kür tarifi; bademcik şişmesini ve iltihabını kısa bir sürede tedavi ediyor.
Adaçayı kürünü hazırlamak için 1 su bardağı steril suyu cezveye koyun. Cezveye 1 tatlı kaşığı taze adaçayı ya da 5 gram kurutulmuş adaçayı katın.
Çayı 10 dakika boyunca kaynatın. Ardından ocaktan alın ve 5-10 dakika ılımaya bırakın. Günde 2-3 sefer bu suyla gargara yapın.
Hazırladığınız gargarayı mutlaka 24 saat içerisinde kullanın. Ertesi gün gargara yapmak istediğinizde tekrar yeni bir kür hazırlayın.
Bu yazımızda kısaca bademcik şişmesi neden olur? Bademcik şişmesi nasıl tedavi edilir? sorularını yanıtlamaya çalıştık.