30 Mart 2019 Cumartesi

  Hiç yorum yok

Kolon Kanserinden Korunmanın Yolları

Kolon Kanserinden Korunmanın Yolları

Kolon Kanserinden Korunmanın Yolları
Dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı olarak 3. sırada olan kolon kanserinin, gençlerde görülme oranı da oldukça yüksek. Kolon kanserinin en önemli özelliği ise önlenebilir olması. Peki kolon kanserinden nasıl korunulur? Belirtileri nelerdir?
Dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı olarak 3. sırada olan kolon kanserinin, gençlerde görülme oranı da oldukça yüksek. Kolon kanserinin en önemli özelliği ise önlenebilir olması. Peki kolon kanserinden nasıl korunulur? Belirtileri nelerdir? İşte yanıtı...
Gençlerde Görülme Oranı Artıyor
Yapılan istatistiklerde, 1992-2014 yılları arasında, 20-49 yaş arasındaki yaş grubunda kanser olgularının her yıl yüzde 1-2 oranında artış gösterdiği ortaya çıkmıştır. Günümüzde genç yaşta daha sık görülmesinde yüzde 35 oranla genetik faktörlerin rol oynadığı biliniyor. Ayrıca beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı ve diğer çevresel faktörler de bu artışta etkili oluyor. Kolon kanserinin en önemli özelliği ise sinsi bir hastalık olması. Kanserin başlangıç evresinde veya kanser öncesi lezyonlar olan poliplerin varlığında genellikle hiçbir belirti vermiyor. Bu sebeple de hastaların en az dörtte birinde ancak ileri aşamada tanı konulabiliyor.
Kolon Kanserinden Korunmanın Yolları
- Dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi yaptırmayı unutmayın.
- Kırmızı et tüketimini azaltıp, balığa ağırlık verin.
- Sigarayı bırakın ve alkol kullanımını azaltın.
- ideal kilonuza kavuşmak için çabalayın.
- Düzenli ve tempolu yürüyüşler yapın.
- Kalsiyum ve D vitaminine dikkat edin.
Kolon Kanserinin Belirtileri
- Bağırsak alışkanlığında kabızlık veya ishal şeklinde değişiklik,
- Makattan kan gelmesi,
- Karın ağrısı,
- Kansızlık
- Açıklanamayan kilo kaybı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder