Hazırladığımız yazıların bir bölümünde karbonat bir bölümünde ise kabartma tozu kullanılması gerektiğini belirtiyoruz. peki ikisi arasındaki fark nedir? Genellikle ikisi de pişirmede kullanılıyor ama aralarında aslında fark var. Bu yazımızda sizlere bu farkları yazdık.
Eskiden annanelerimiz karbonatı kabartma tozu yerine kullanırdı. İkisinin de aynı şey olduğunu söylerlerdi. Oysa bu doğru değildir. Karbonat saf sodyum bikarbonat olarak bilinen bir kimyasaldır. Karbonat kullanılmakta olan hamurun içerisinde kesinlikle asitli sıvı bir madde bulunması gerekmektedir. Bu sayede karbonat ile asit kimyasal bir tepkime gerçekleştirerek birbirlerini nötralize eder ve karbondioksit gazı oluşturur. Oluşan bu gaz ısının da etkisiyle hamur içerisinde genleşme gerçekleştirir, hacmi büyür ve hamurun dışına çıkmadığı için hava kabarcığı oluşturarak hamurun pişerken kabarmasını sağlamaktadır.
Hamurun içerisinde kullanılmakta olan sirke, limon suyu, ekşi olan meyve suları, ekşi yoğurt, kremalar ve bal asit özelliği olan gıdalardır
Kabartma tozu ise karbonattan ve asitten oluşmakta olan bir karışım olarak bilinmektedir. Kabartma tozu sıvı maddelerle birleşerek kabarması sağlanır. Karbonat da olduğu gibi içerisinde kullanmak için asitli bir sıvıya gerek yoktur. Kabartma tozu herhangi bir sıvı madde ile süt, sıvı yağ, yumurta gibi maddelerle tepkimeye girer ve karbonat ile aynı etkiyi gösterir yani kabarma belirtir. Kabartma tozu sıvı olan maddeler ile birleşerek tepkimeye girerek karbondioksit gazı açığa çıkarır ve bu gaz hamurum içerisinde kabarcıklar oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder