Kan Değerleri Ne Anlama Gelir
Aspirin
cinsellik
din
erkek
haber
ilginç
kadın
kalp krizi
komedi
medya
moda
sağlık
son dakika
teknoloji
ünlüler
Hiç yorum yok
Kan Değerleri Ne Anlama Gelir
Kendimizde ya da yakınlarımızda ciddi bir hastalık belirtisi olduğundan şüphelendiğimizde doktora gideriz. Bazı tahliller yapılır ve sonuçlar bizlere rapor olarak sunulur. Her ne kadar merakımızdan rapor sonucunu okumaya ve anlamaya çalışsak da, aslında içeriğindeki hiçbir terim ve rakam hakkında bir fikrimiz yoktur. Endişe ve merakla doktordan gelecek cevabı beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yoktur. Peki ama kan değerleri ne anlama gelir merak ettiniz mi?
Kan tahlillerinde rakamlardan çok, rakamların karşısında bulunan kısaltmalar önemlidir. Bu kısaltmaların ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. Ondan sonra rakamsal değerlerin ne anlamda geldiğini öğrenmeniz gerekiyor. Biz bu yazıda kısaca bazı kısaltmalara ve anlamlarına değineceğiz.
RBC: Eritrosit ve alyuvar miktarlarıdır. Bu maddeler kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve oksijen taşımakla görevlidirler.
Hemogram: Raporda böyle bir kelime görürseniz anlamı, tam kan sayımıdır. Yani kan ile ilgili tüm tahlilleri ifade eder.
HGB (Hemoglobin): Bu terimi belki de birçoklarınız duymuşsunuzdur. Kanda bulunan ve oksijen ile birleşen alvuyarlara Hemoglobin denir.
HCT (Hematokrit): Kanda bulunan Eritrosit ve Hemoglobin miktarını gösteren değerdir.
PLT (Platelets): Kanda bulunan trombosit sayısını gösterir. Platelets, kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücredir. Sonuçlara göre, demir eksikliği olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca trombosit sayısına bakılarak, akut enfeksiyon olup olmadığı anlaşılabilir.
MCH: Bu değer kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğünü ortalama olarak bizlere verir. Tam kan sayımı dediğimiz, Hemogram tahlilinin en önemli aşamalarından bir tanesidir.
WBC (Lökosit): Akyuvarların sayısı, bu test sayesinde tespit edilir. Beyazküreler adı verilen akyuvarlarda bulunan lökosit sayısının tespit edilmesi işlemidir.
Kan Tahlili Normal Değerleri Ne Olmalıdır?
Yukarıda sizlere bazı kan tahlil değerlerinin isimlerini ve anlamlarını vermeye çalıştık. Şimdi ise kan tahlili normal değerleri nasıl olmalıdır, bundan bahsedeceğiz.
Ancak biz bu yazımızda tüm kan değerlerine ait normal değerleri değil de, yalnızca birkaç tanesine değineceğiz.
- WBC yani lökosit miktarının olması gereken değeri, mikrolitre de 4500-11000 kan hücresidir.
- HGB yani kandaki hemoglobin sayısının da; erkekler için desilitre başına 14 ya da 17 gram olması, kadınlar için ise desilitre başına 12 ya da 15 gram olması gerekir.
- HCT yani kırmızı kan hücrelerinin olması gereken değer: erkeklerde %41 ila %50 arasında, kadınlarda ise %36 ila %44 arasında olması gerekir.
- PLT değerleri, kanda ne kadar trombosit olduğunu bizlere söyler. PLT için normal değerler 140000 ile 450000 arasında olmalıdır. Bu bahsettiğimiz değerler hücre sayılarıdır.
- MCH değerleri ise pikogram olarak ifade edilir. Bu değer gramın trilyonda biri kadardır. Olması gereken normal değerler ise 26-33 pikogramdır.
Peki ama kan değerleri, bu bahsettiğimiz değerlerin altında olursa ne olur?
Kan Değerleri Düşükse Dikkat!
Yukarıda bahsettiğimiz değerlerin düşük olması durumunda ne anlama geldiklerini, genel anlamda sizlere açıklayacağız. Oldukça geniş bir konu olmasından dolayı, ayrıca bunlardan bahsetmeye, inanın sayfalar yetmeyecektir.
Kan değerleri düşüklüğü demek, vücutta meydana gelen bazı olumsuz değişimlerin habercisi demektir. Kanda bulunması gereken birçok maddenin azalması; demir eksikliğinden, bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar birçok tehlikeyi bizlere haber verir.
Aynı şekilde normal değerlerin üzerinde olan kan değerleri de bizlere, iyi ya da kötü huylu tümörlerin varlığını haber verir. Ayrıca kan değerlerinin yüksek olması, doğuştan gelen ya da genlerden kaynaklanan bazı sorunların da habercisidir.
Beyaz kan hücrelerinin düşük olması, vücudun bağışıklık sisteminde bir sorun olduğunun habercisidir.
Kan Değerleri Negatifse
Kan tahlili verdiniz ve sonuçları elinize aldınız. Eğer sonuçlar negatif çıkmışsa, telaş yapmanıza gerek yoktur. Kan değerleri anlamları zaten doktorunuz tarafından sağlıklı bir şekilde yorumlanacaktır.
Burada amaç, sizlerin ön bir bilgiye sahip olmasıdır. Tahlil sonuçlarına göre gereken tedaviyi doktorunuz zaten size önerecektir. Ancak böyle bir durum ile karşılaşan yakınlarınıza ya da sevdiklerinize, sahip olduğunuz bilgileri aktarmanız da yararlı olacaktır
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder