Alın, ense veya yüzde görülen baş ağrıları sinüzitin habercisi olabilir. Eğer 10 günü aşkın süredir burun akıntınız ve baş ağrınız varsa, sinüzit olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak doğru teşhis için mutlaka Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir. İşte detaylar...
SİNÜZİT NEDİR?
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, "Sinüzit, yüz kemiklerinin arasına yerleşmiş içi hava dolu boşlukların -sinüslerin- iltihabı demektir. Sıklıkla soğuk algınlığı sonrasında gelişir. Alın, ense veya yüzde görülen baş ağrılarına yol açabilir. Koyu yeşil renkli geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku ve tat alma bozukluğu eşlik edebilir" dedi.
SİGARA TİRYAKİLERİ RİSK ALTINDA
"Sık sık sinüzit geçiriyorsanız burun içinde mutlaka anatomik bir problem vardır. Kemik eğriliği, burun eti büyümesi, polipler sinüzit oluşumunu kolaylaştırır. Alerjisi olanlar ve sigara tiryakileri de risk altındadır. Tabii bunların dışında başka sebepler de olabilir, o zaman kişiyi spesifik olarak araştırmak gerekebilir" diyen Op. Dr. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sinüzite diş implantları da neden olabilir. Son yıllarda diş implantlarının yaygınlaşmasıyla beraber diş kökenli sinüzite daha sık rastlamaya başladık. Üst çeneye implant takılırken sinüs duvarı zedelenebilinir, enfeksiyona meyilli hale gelebilir sinüs boşluğu, şayet bu durumun farkına varılmazsa kişi tekrarlayan sinüzit atakları geçirebilir."
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavi için öncelikle antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Ayrıca burun içindeki ödemi ve akıntıyı azaltacak ilaçları da verebiliyoruz, burun içindeki akıntının düzenli temizlenmesi önemli. Sigara dumanından uzak durmak iyileşme süresini kısaltır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen ve 12 haftadan uzun süren sinüzit, cerrahi müdahaleyi gerektirir. Burun içinde deviasyon, polip ya da konka şişmesi gibi yapısal sorunlarda aynı seansta mutlaka halledilmelidir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder