29 Ocak 2019 Salı

  Hiç yorum yok

Kadınlarda Ergenlik Dönemi

Kadınlarda Ergenlik Dönemi
Kadın vücudu erkek vücuduna göre daha hassas bir şekilde yaratılmıştır. Bugün için küçük kız çocukları geleceğin anneleri olarak tanımlanmakta ve buna dayanarak küçük yaşta kadın hastalıkları konusunda daha hassas ve dikkat edilmesi gereken bir noktada konumlanmaktalar.
Kadın hastalıkları durumunda toplumun ve ailenin iyi derecede bilgiye sahip olması gerekmektedir. Bilinçli davranmak ileride doğabilecek hastalıklara önceden önlem alabilmeyi sağlar. Kız çocuklarında ergenlikyaşı değişebilir ve beslenmelerine göre de farklılıklar gösterebilir.
Bu durum genetik özellikler, psikolojik durumlar ve sosyal ortam faktörlerine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Ülkemizde kadınlarda ergenlik dönemi 12 yaş ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bunun dışında 12 yaşından erken ergenliğe giren kız çocuklarında hormonsal veya dışsal sorunlar ortaya çıkabilir.
Bu duruma sebep olan en önemli etkenler ise kız çocuğunun çok fazla kimyasal madde ile temas halinde olması olarak gösterilebilmektedir. Erken yaşlarda kullanılan kokulu silgiler ve bakım için kullanılan parfümler kız çocukları için erken yaşanılan ergenliği tetikleyebilir. Bunun yanında fazla tüketilen fastfood tarzı hazır yiyeceklerde bu durumu tetikleyen etkenler arasında yer alabilmektedir.
Kadınlar sağlığına ergenliğe girdiğinden itibaren fazlasıyla dikkat etmelidir. Sağlık konusunda belli bir olduğunu söylememiz maalesef mümkün değil. Ergenliğe giren gençler, orta yaşlı kadınlar ve ileri yaşta olan kadınlarda dâhil olmak üzere tüm kadınlar her yaş aralığında sağlığına dikkat etmelidir.
Ergenliğe girmenin verdiği rahatlık ve özgürlük ile gençlerde alkol, sigara ve çeşitli madde kullanımları başlayabilir. Bu tarz maddelerin tüketimi ileride alışkanlık haline gelebilir ve ilerleyen yaşlarda kadınların cinsel yaşamlarını ve aynı zamanda yaşam kalitelerini oldukça düşürebilir.
Ergenlik döneminde ki gençleri bilgilendirmek ve bu durumların ileride olumsuz etkenlere yol açabileceğinin bilgisini önden vermek ergenliğin yol  açtığı olumsuzlukların üstesinden gelinebilmesi için son derece önemlidir.
Gençlerin sağlıklı bir şekilde ergenlik dönemi geçirebilmesi için aile bireylerinin iyi bir bilgi birikimine ihtiyaçları olabilir. Ergenlik hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olan aile bireyleri gençlerin bu dönemi daha kaliteli bir şekilde atlatmalarına büyük destek sağlar. Kadınlarda ergenlik dönemi duygusal çalkantıların daha yoğun yaşandığı bir dönemdir. Ailelerin bu dönemde kız çocuklarına karşı daha ilgili ve sevecen yaklaşmaları çocukların sağlığı açısından son derece önem taşır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder